Managementul situaţiilor de crizã şi gestionarea discontinuitãţilor farmaceutice la nivel naţional şi european

Obiectivele cursului

 

Adaptarea la situații de urgență este cheia unui răspuns de succes. Planificarea strategică pentru situații de urgență este de o importanță vitală pentru a asigura măsuri solide de pregătire. Cu toate acestea, o pregătire puternică nu susține întotdeauna răspunsul adaptativ. În multe cazuri, situațiile de urgență au forme neașteptate sau rate de accelerare, ceea ce necesită încorporarea de măsuri de răspuns adaptiv la începutul fazelor de pregătire cum ar fi procedurile dinamice de trimitere pentru colectarea unui sprijin suplimentar, mobilizarea mai multor resurse și forță de muncă și menținerea canalelor de corelație și comunicare între toate sectoarele autonome pentru a consolida răspunsul național și pentru a asigura o îmbunătățire continuă.

Obiectivul general al cursului se va concentra pe imbunatatirea disponibilitatii medicamentelor, dispozitivelor medicale si a produselor necesare in situatii de criza dar si consolidarea capacitatii Romaniei de prevenire, pregatire si raspuns rapid la amenintarile transfontaliere grave pentru sanatate, in conformitatea cu legislatia in vigoare a Uniunii, si imbunatatirea gestionarii crizelor sanitare.

Pandemia fără precedent de COVID-19 a demonstrat, de asemenea, cât de important este să existe un sistem rezistent la criză și să se asigure disponibilitatea medicamentelor în orice situație. COVID-19 a adus provocări mai mari, subliniind necesitatea ca societățile farmaceutice să construiască un lanț de aprovizionare rezilient.

Pe de altă parte, pandemia și alte evenimente cu impact social care au urmat COVID-19 au atras atenția companiilor farmaceutice asupra importanței rezistenței la dezastre în producția lor. De asemenea, a atras atenţia şi i-a făcut pe producătorii de medicamente conştienţi că trebuie să-şi adapteze procesele la crize, crescând eficienţa şi evitând perioadele de nefuncţionare. În același timp, populația Europei îmbătrânește, iar UE se confruntă cu o povară din ce în ce mai mare a bolilor și a amenințărilor emergente la adresa sănătății. În plus, sistemele de sănătate și pacienții întâmpină dificultăți în suportarea costului medicamentelor.

Construirea rezilienței nu este, prin urmare, un proces care poate fi realizat pe termen scurt. Vorbim despre implementarea unei transformări bazate pe planificare pe termen lung și stabilirea unui proces eficient de trasabilitate.